pellain

Γιατί μερικοί άνθρωποι δεν μολύνονται ποτέ από τον COVID-19

Η ανοσία συνδέεται σε μεγάλο βαθμό με πολλές πτυχές του χαρακτήρα μας, συμπεριλαμβανομένων των καθημερινών μας συνηθειών, των επιπέδων άγχους και ακόμη και του πόσο ειλικρινείς είμαστε

Με τη συνεχιζόμενη αύξηση των μολύνσεων από τον COVID-19 στην Κίνα, πολλοί είναι σοκαρισμένοι από την έκτασή του και ανησυχούν για ένα πιθανό νέο κύμα που πλήττει τον υπόλοιπο κόσμο.

Ας ρίξουμε μια προσεκτική ματιά στους παράγοντες που επηρεάζουν την αντιική μας ανοσία και πώς να προστατεύσετε καλύτερα τον εαυτό σας εάν χτυπήσει άλλο κύμα στον τόπο διαμονής σας.

Μερικοί άνθρωποι δεν μολύνονται ποτέ από ιούς

Εξετάζοντας τις πανδημίες σε όλη την ιστορία, δεν μπορεί κανείς να αγνοήσει τον αντίκτυπο του Μαύρου Θανάτου, ο οποίος σάρωσε την Ευρώπη και μείωσε τον πληθυσμό περισσότερο από το μισό σε ορισμένες περιοχές. Ωστόσο, μερικοί άνθρωποι δεν αρρώστησαν ποτέ.

Η χολέρα έπληξε την Ευρώπη, αλλά μερικοί άνθρωποι έμειναν αμόλυντοι, παρόλο που έτρωγαν το ίδιο μολυσμένο φαγητό και έπιναν το ίδιο μολυσμένο νερό.

Μερικοί γιατροί και νοσοκόμες αφιέρωσαν τη ζωή τους στις λεπροί φυλές, και όμως δεν προσβλήθηκαν ποτέ από τη βακτηριακή μόλυνση.

Δύο δοκιμές πρόκλησης σε ανθρώπους  έγιναν κατά τη διάρκεια της ισπανικής γρίπης του 1918 από δύο ανεξάρτητες ομάδες γιατρών στη Βοστώνη και το Σαν Φρανσίσκο με 62 και 50 υγιείς εθελοντές, αντίστοιχα. Ανεξάρτητα από το πόσα επιθετικά μέσα χρησιμοποιήθηκαν για να προσπαθήσουν να μολύνουν ανθρώπους (ακόμα και να ρίξουν βλέννα ή σωματικά υγρά από ασθενείς με γρίπη στα μάτια, τη μύτη ή το λαιμό των υγιών εθελοντών), κανένας από τους συμμετέχοντες δεν μολύνθηκε.

Κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19, μια μελέτη πρόκλησης για τον άνθρωπο SARS-CoV-2 που δημοσιεύτηκε στο Nature  το 2022 διαπίστωσε ότι από τους 36 υγιείς εθελοντές που εμβολιάστηκαν με τον ιό SARS-CoV-2 ενδορινικά, μόνο λίγο περισσότεροι από τους μισούς μολύνθηκαν με ήπια συμπτώματα. , και το άλλο μισό παρέμεινε αμόλυντο. Δύο αποκλείστηκαν από την ανάλυση ανά πρωτόκολλο, οπότε το πείραμα συνεχίστηκε με 34 συμμετέχοντες.

Πείραμα ανθρώπινων προκλήσεων του ιού COVID στο Ηνωμένο Βασίλειο
Στο πείραμα πρόκλησης ανθρώπων COVID-19 στο Ηνωμένο Βασίλειο, σχεδόν οι μισοί δεν είχαν μολυνθεί. (The Epoch Times)

Οι ιοί «βλέπουν» άτομα με εξασθενημένη ανοσία

Ενώ οι άνθρωποι μπορεί να μοιάζουν εξωτερικά, φαινόμαστε πολύ διαφορετικοί στον μικροσκοπικό κόσμο των ιών. Το ανοσοποιητικό μας σύστημα φαίνεται επίσης διαφορετικό.

Το ανοσοποιητικό σύστημα με το οποίο γεννηθήκαμε είναι ένα εκλεπτυσμένο σχέδιο. Έχει στρώμα επί στρώματος άμυνες και λειτουργεί σαν στρατός προστατεύοντάς μας 24/7 από διάφορους ιούς και βακτήρια.

Οι ιοί χρειάζονται κατάλληλα κύτταρα για πειρατεία ώστε να μπορούν να αναπαραχθούν. Εάν τα κύτταρα ενός ατόμου είναι σε καλή κατάσταση κατά των ιών, δεν υπάρχει έδαφος για να εξαπλώσει ο ιός τις ρίζες του, ούτως ώστε να μην μολυνθεί.

Epoch Times Photo
Το σώμα μας αντιστέκεται στους ιούς μέσω της έμφυτης ανοσίας και της προσαρμοστικής ανοσίας. (The Epoch Times)

Για παράδειγμα, τα επιθηλιακά κύτταρα του βλεννογόνου στη μύτη μας μπορούν να εκκρίνουν αυτόματα μια ουσία που θέτει αυτό το κύτταρο σε αντιική κατάσταση.

Epoch Times Photo
Το σώμα σας έχει πολλά στρώματα άμυνας ενάντια στους ιούς. (The Epoch Times)

Αυτή η ουσία ονομάζεται ιντερφερόνη. Παρεμβαίνει στον πολλαπλασιασμό του ιού, διασπώντας την πρωτεΐνη, τα ένζυμα και το RNA του, έτσι ώστε ο ιός να μην μπορεί να επιβιώσει σε αυτά τα κύτταρα.

Epoch Times Photo
Οι ιντερφερόνες παρεμποδίζουν την αναπαραγωγή του ιού. (The Epoch Times)

Πηγαίνοντας βαθύτερα, υπάρχει μια ποικιλία κυττάρων του ανοσοποιητικού, όπως τα φυσικά κύτταρα φονείς (ΝΚ), τα μακροφάγα και τα λεμφοκύτταρα. Κάθε κύτταρο είναι σαν ένας ειδικός στρατιώτης που διαθέτει ειδικές δεξιότητες για την καταπολέμηση των ιών.

Πέντε εμπόδια της ανθρώπινης έμφυτης ανοσίας.
Πέντε εμπόδια της ανθρώπινης έμφυτης ανοσίας. (The Epoch Times)

Ακόμα κι αν μολυνθείτε, αν το ανοσοποιητικό σας σύστημα είναι ισχυρό, θα υποφέρετε μόνο από ήπια ασθένεια και θα αναρρώσετε γρήγορα.

Έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Scientific Reports of Nature  αποδεικνύει ότι στο πρώιμο στάδιο της μόλυνσης, όσο περισσότερη ιντερφερόνη υπάρχει, τόσο χαμηλότερη είναι η συχνότητα εμφάνισης σοβαρών συμπτωμάτων του COVID.

Αντίθετα, εάν ένα άτομο έχει κακή αντιική ανοσία, ο ιός είναι πιο πιθανό να μολύνει κύτταρα, να πολλαπλασιαστεί και να δημιουργήσει μια καταστροφική παρουσία στο σώμα του ατόμου.

2 κράτη ασυλίας

Υπάρχουν γενικά δύο διακριτές καταστάσεις ανοσοαπόκρισης — η μία υγιής και αποτελεσματική, η άλλη όχι.

Η πρώτη κατάσταση είναι η κατάσταση κατά των ιών. Χαρακτηρίζεται από ισχυρή αντιική ανοσία από κύτταρα του ανοσοποιητικού που μπορούν να εκκρίνουν ιντερφερόνες για την εξάλειψη των ιών. Η δεύτερη είναι η συστηματική κατάσταση χρόνιας φλεγμονής. Αυτή η κατάσταση καθιστά τους ανθρώπους ευάλωτους σε ιογενείς λοιμώξεις.

Epoch Times Photo
Υπάρχουν δύο καταστάσεις που υπαγορεύουν εάν κάποιος θα αρρωστήσει: η αντιική κατάσταση και η συστηματική χρόνια φλεγμονή. (The Epoch Times)

Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Nature Medicine συνοψίζει τις αιτίες της χρόνιας φλεγμονής και τις συνέπειές της. Μερικοί από τους πιο συνηθισμένους παράγοντες είναι η σωματική αδράνεια, η παχυσαρκία, η κακή διατροφή, η κοινωνική απομόνωση, το ψυχολογικό στρες και ο κακός ύπνος.

Epoch Times Photo
Αιτίες συστηματικής χρόνιας φλεγμονής που καταλήγουν σε σοβαρά συμπτώματα COVID. (The Epoch Times)

Όταν μιλάμε για ενίσχυση της ανοσίας, οι άνθρωποι συχνά σκέφτονται τη βελτίωση της διατροφής ή την ανάπτυξη αντισωμάτων.

Αυτοί οι παράγοντες είναι σημαντικοί. Η ενίσχυση της διατροφής και η προσθήκη της άσκησης στο σχήμα κάποιου σίγουρα θα βοηθήσει. Ταυτόχρονα, υπάρχουν και άλλοι εσωτερικοί τρόποι για να ενισχύσουμε την ικανότητά μας να καταπολεμούμε τους ιούς.

Ο καθένας έχει συναισθήματα, σκέψεις, χαρακτηριστικά και διαφορετικές ψυχικές καταστάσεις. Οι άνθρωποι πιστεύουν ότι οι σκέψεις μας είναι άυλες, αλλά στην πραγματικότητα έχουν υλικά αποτελέσματα. Η επιστήμη έχει ήδη αποδείξει αυτό το σημείο. Η κατάθλιψη, το άγχος, το στρες, ο θυμός και ο φόβος έχουν όλα ευρέως διαδεδομένα και καλά τεκμηριωμένα φυσιολογικά αποτελέσματα. Μπορούν να επηρεάσουν βασικές πτυχές της βιοχημείας μας, από την παραγωγή ορμονών μέχρι την αντίληψή μας για τον πόνο. Τα θετικά συναισθήματα έχουν επίσης αποτέλεσμα, αν και μπορεί να είναι ανάμεικτα.

Στην ψυχολογία, υπάρχουν δύο ευρείες έννοιες της ευτυχίας: ηδονική και ευδαιμονική. Η ηδονική αναφέρεται στην ευτυχία που αποκτάται μέσα από μια ευχάριστη εμπειρία, όπως η κατανάλωση ενός νόστιμου γεύματος. Η Ευδαιμονική αναφέρεται στην ευτυχία που προέρχεται από την επίτευξη σκοπού και νοήματος, όπως η ανατροφή ενός παιδιού. Η ηδονική ευτυχία είναι συχνά φευγαλέα και μπορεί να μας κάνει να επιδιώκουμε περισσότερο το ερέθισμα που την προκάλεσε, όπως νόστιμα φαγητά ή απολαύσεις όπως η παρακολούθηση ταινιών ή η κατανάλωση αλκοόλ. Η ευδαιμονική ευτυχία είναι συχνά πιο διαρκής επειδή προέρχεται από πιο ουσιαστικές εμπειρίες ή πτυχές του χαρακτήρα μας.

Μια μελέτη του 2013 που δημοσιεύθηκε στο PNAS, ένα κορυφαίο περιοδικό, ανακάλυψε ότι οι άνθρωποι που είχαν την τάση να επιδιώκουν τη δικαιοσύνη και τους ευγενείς στόχους (eudaimonic) είχαν υψηλότερη έκφραση γονιδίου ιντερφερόνης, υψηλότερη ικανότητα παραγωγής αντισωμάτων και σημαντικά χαμηλότερη έκφραση χρόνιων φλεγμονωδών γονιδίων.

Epoch Times Photo
Η επίδραση της ηδονικής και ευδαιμονικής ευεξίας στην ανοσία. (The Epoch Times)

Επιπλέον, σύμφωνα με  μελέτη του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ και του Πανεπιστημίου Καλιφόρνια-Μπέρκλεϋ που δημοσιεύτηκε στο Current Opinion in Psychology το 2015, τα άτομα με ειλικρινή καρδιά είναι λιγότερο επιρρεπή σε ιογενείς λοιμώξεις.  Αυτό συμβαίνει επειδή η ανταπόκριση στην κορτιζόλη των ψεύτων είναι σημαντικά υψηλότερη από αυτή των αληθών. Και όσο υψηλότερη είναι η ανταπόκριση της κορτιζόλης, τόσο πιο εύκολο είναι για τα επίπεδα της ορμόνης του στρες στο σώμα να αυξηθούν.

Τα κορτικοστεροειδή και η κορτιζόλη έχουν ανασταλτική δράση στα κύτταρα του ανοσοποιητικού και καταστέλλουν την ικανότητα του σώματος να καταπολεμά τους ιούς . Επομένως, η ανέντιμη συμπεριφορά θα οδηγήσει σε μείωση της αντιιικής ικανότητας.

Η ειλικρίνεια μειώνει το άγχος και ενισχύει το ανοσοποιητικό.  (The Epoch Times)
Η ειλικρίνεια μειώνει το άγχος και ενισχύει το ανοσοποιητικό. (The Epoch Times)

Επιπλέον, η έρευνα έχει βρει ότι οι άνθρωποι που αναζητούν σκοπό στη ζωή έχουν ισχυρότερη λειτουργία και ανοσία των φυσικών κυττάρων δολοφόνων .

Η αναζήτηση σκοπού στη ζωή ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα.  (The Epoch Times)
Η αναζήτηση σκοπού στη ζωή ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα. (The Epoch Times

Μια μελέτη διεξήχθη από το Κέντρο Νόσων του Rush Alzheimer στα Τμήματα Επιστημών Συμπεριφοράς και Νευρολογικών Επιστημών στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Rush στο Σικάγο σχετικά με τον σημαντικό καθοριστικό παράγοντα των αποτελεσμάτων υγείας και της θνησιμότητας σε ηλικιωμένους που κατοικούν στην κοινότητα στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η ισχυρότερη αίσθηση του σκοπού στη ζωή  αποτρέπει αποτελεσματικά τα θανατηφόρα γεγονότα. Ένα άτομο με υψηλή βαθμολογία στο μέτρο του σκοπού στη ζωή είχε 43 τοις εκατό μειωμένο κίνδυνο θνησιμότητας σε σύγκριση με ένα άτομο με χαμηλή βαθμολογία. Έτσι, η ανάπτυξη και η βελτίωση της αίσθησης του σκοπού των ανθρώπων μπορεί να προστατεύσει την υγεία και ενδεχομένως να σώσει ζωές.

Η θέσπιση ενός στόχου ζωής μειώνει τον κίνδυνο θανάτου.  (The Epoch Times)
Η θέσπιση ενός στόχου ζωής μειώνει τον κίνδυνο θανάτου. (The Epoch Times)

Τα επιστημονικά στοιχεία υποστηρίζουν ότι οι σκέψεις, οι νοοτροπίες και τα ηθικά μας πρότυπα μπορούν να επηρεάσουν τα γονίδια και τις λειτουργίες των κυττάρων του ανοσοποιητικού, να επηρεάσουν τα επίπεδα ορμονών και να επηρεάσουν την ολιστική αντιική ανοσία.

Στο σύνολό τους, οι σκέψεις μας μπορούν να συμβάλουν στο εάν έχουμε μολυνθεί ή όχι σε μια επιδημία ή εάν θα αρρωστήσουμε σοβαρά ή όχι αφού μολυνθούμε.

Στις παραδοσιακές κουλτούρες, οι άνθρωποι που είναι ευγενικοί, αλτρουιστές, ειλικρινείς και έχουν ήρεμη καρδιά και ταπεινή στάση είναι συνήθως πιο υγιείς. Τώρα καταλαβαίνουμε ότι είναι επειδή παράγουν υψηλά επίπεδα ιντερφερόνης, ισχυρή λειτουργία κυττάρων ΝΚ και ισχυρή αντιική ανοσία. Τέτοιοι άνθρωποι είναι λιγότερο επιρρεπείς σε ιογενείς λοιμώξεις.

Τα άτομα με αυτές τις ιδιότητες έχουν συνήθως σταθερό μυαλό και καλύτερη ψυχική υγεία και δεν αγχώνονται εύκολα, δεν πέφτουν σε κατάθλιψη ή έχουν αρνητικά και έντονα συναισθήματα.

Έχω έναν φίλο που έχει πίστη, είναι ευγενικός, συχνά εθελοντής για να βοηθήσει άλλους και βρισκόταν στην πτέρυγα COVID κάθε μέρα καθ' όλη τη διάρκεια της πανδημίας. Αυτός ο φίλος δεν έχει μολυνθεί ποτέ με COVID-19. Έχω επίσης πολλούς άλλους φίλους παρόμοιους με αυτήν που παρέμειναν αμόλυντοι κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Καθ' όλη τη διάρκεια της πρόσφατης αύξησης του COVID-19 στην Κίνα, υπήρξε ένας ασυνήθιστος αριθμός Κινέζων αξιωματούχων υψηλού προφίλ που πέθαναν από ύποπτες λοιμώξεις COVID-19. Ως υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι στην Κίνα, απολαμβάνουν ιατρική περίθαλψη αιχμής και έχουν τρόφιμα πρώτης κατηγορίας, θρεπτικά συστατικά και συμπληρώματα διατροφής. Γιατί λοιπόν πέθαιναν κατά τη διάρκεια αυτού του κύματος;

Όλοι γνωρίζουμε για τις ψεύτικες ειδήσεις και την παραπλανητική προπαγάνδα στην Κίνα, συμπεριλαμβανομένης της συγκάλυψης και απόκρυψης δεδομένων COVID-19, της καταστολής των πληροφοριοδοτών και της καταστολής ανθρώπων που τολμούν να πουν την αλήθεια.

Οι υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι στην Κίνα —όχι όλοι, αλλά πολλοί από αυτούς— δεν μοιράστηκαν την αλήθεια με τους ανθρώπους. Είτε εκτέλεσαν τη συγκάλυψη είτε βοήθησαν στη συγκάλυψη. Από βιολογική άποψη, τα επίπεδα της ορμόνης του στρες στο σώμα τους μπορεί να είναι πολύ υψηλότερα από τα άτομα που δεν αντέχουν το άγχος της ανεντιμότητας. Εάν ζούσαν σε αυτή την κατάσταση συνεχώς, οι χρόνιες αυξημένες ορμόνες του στρες θα είχαν κάνει μεγάλη ζημιά στο ανοσοποιητικό τους σύστημα.

Αυτοί οι αξιωματούχοι δεν βάζουν την ευημερία του κινεζικού λαού πάνω από τα κέρδη ή την εξουσία. Επομένως, το επίπεδο έκφρασης του γονιδίου ιντερφερόνης των ανοσοκυττάρων τους αναμένεται να είναι χαμηλότερο από αυτό των ατόμων που φροντίζουν τους άλλους.

Αν αυτοί οι αξιωματούχοι είχαν πιο ενάρετο μυαλό και πιο ευγενική καρδιά, μπορεί να ήταν λιγότερο επιρρεπείς σε ιογενείς λοιμώξεις ή να κινδύνευαν για σοβαρή ασθένεια.

Υπάρχει ένα κινέζικο παραδοσιακό ρητό: «Οι ασθένειες προκαλούνται από 70 τοις εκατό ψυχικές και 30 τοις εκατό σωματικές». Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, δεν είναι μόνο σημαντικό να διατηρείτε μια καλή φυσική κατάσταση, αλλά επίσης να διατηρείτε μια ευγενική και ενάρετη νοοτροπία για να βοηθάτε το ανοσοποιητικό σας σύστημα.

Οι απόψεις που εκφράζονται σε αυτό το άρθρο είναι οι απόψεις του συγγραφέα και δεν αντικατοπτρίζουν απαραίτητα τις απόψεις των The Epoch Times. Η Epoch Health καλωσορίζει την επαγγελματική συζήτηση και τη φιλική συζήτηση. Για να υποβάλετε ένα άρθρο γνώμης, ακολουθήστε αυτές τις οδηγίες και υποβάλετε μέσω της φόρμας μας εδώ .

Yuhong Dong 
MD, PH.D.
Ο Yuhong Dong, MD, Ph.D., είναι ανώτερος ιατρικός αρθρογράφος για τους The Epoch Times. Είναι πρώην ανώτερος ιατρικός επιστημονικός εμπειρογνώμονας και ηγέτης φαρμακοεπαγρύπνησης στα κεντρικά γραφεία της Novartis στην Ελβετία και ήταν νικήτρια του βραβείου Novartis για τέσσερα χρόνια. Έχει προκλινική ερευνητική εμπειρία στην ιολογία, την ανοσολογία, την ογκολογία, τη νευρολογία και την οφθαλμολογία, καθώς και κλινική εμπειρία στη λοιμώδη νόσο και την εσωτερική ιατρική. Κέρδισε το διδακτορικό της και το διδακτορικό της στις μολυσματικές ασθένειες στο Πανεπιστήμιο του Πεκίνου στην Κίνα.

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη