pellain

Έλληνες επιστήμονες δημιούργησαν το ταχύτερο φως αξιοποίησης επεξεργαστή AI

 

Ο ταχύτερος επεξεργαστής Τεχνητής Νοημοσύνης (AI) στον κόσμο, που αποτελείται από φωτονικούς νευρώνες και λειτουργεί με φως αντί για ηλεκτρισμό, δημιούργησε η επιστημονική ομάδα του Τμήματος Πληροφορικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ ) .

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΑΠΘ, ο επεξεργαστής βασίζεται σε μια πρωτότυπη αρχιτεκτονική φωτονικών νευρώνων , η οποία επιτρέπει την υλοποίηση αλγεβρικών πράξεων σε πολύ υψηλές ταχύτητες, χρησιμοποιώντας ταυτόχρονα πρωτότυπες τεχνικές εκπαίδευσης νευρωνικών δικτύων.

Αυτός ο συνδυασμός οδήγησε στην πειραματική επίδειξη ενός φωτονικού επεξεργαστή που λειτουργεί σε ταχύτητες έως και 50 GHz (25 φορές ταχύτερη από την ταχύτητα των σύγχρονων επεξεργαστών GPU) με ταυτόχρονη δυνατότητα 10 φορές χαμηλότερης κατανάλωσης ενέργειας.

Ο μεταδιδακτορικός ερευνητής στο τμήμα Πληροφορικής του ΑΠΘ Μιλτιάδης Μώραλης – Πέιος εξήγησε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη μια παγκόσμια προσπάθεια κατασκευής υπολογιστικών συστημάτων με εναλλακτικούς τρόπους, επειδή οι τεχνολογίες μικροηλεκτρονικής έχουν φτάσει στα φυσικά τους όρια που σχετίζονται με το μέγεθος των ηλεκτρονικών τρανζίστορ.

Μια αναδυόμενη τεχνολογία χρησιμοποιεί φως, το οποίο, ως ηλεκτρομαγνητικό κύμα, είναι ταχύτερο και λιγότερο διασπαστικό στα ολοκληρωμένα οπτικά κυκλώματα από τον ηλεκτρισμό. Τα οφέλη από τη χρήση φωτός είναι η ταχύτητα και η κατανάλωση ενέργειας.

Προς το παρόν, λέει ο Μόραλης, η προσπάθεια είναι σε ερευνητικό επίπεδο, ωστόσο, γίνονται κινήσεις για να μπουν στην παραγωγή επεξεργαστές που λειτουργούν με φως.

Ο πιο γρήγορος επεξεργαστής AI σε ταχύτητες υψηλότερες από GPU και TPU

Η έρευνα του Τμήματος Πληροφορικής του ΑΠΘ επισημαίνει ότι η χρήση φωτός στην υλοποίηση των πράξεων πολλαπλασιασμού και πρόσθεσης επιτρέπει στους επεξεργαστές να λειτουργούν με ταχύτητες πολλαπλάσιες από τις σημερινές αντίστοιχες υπολογιστικές μονάδες GPU της NVIDIA και TPU της Google.

Τα πλεονεκτήματα της φωτονικής τεχνολογίας στον τομέα της επεξεργασίας πληροφοριών με χρήση νευρωνικών δικτύων είναι ότι χρησιμοποιεί δεδομένα με τη μορφή τεχνολογιών φωτός και φωτονικής ολοκλήρωσης για την εφαρμογή βαθιών νευρωνικών δικτύων, τα οποία προσπαθούν να «μιμηθούν» τη λειτουργία του ανθρώπινου εγκεφάλου και των ανθρώπινων νευρώνων. στον τομέα των υπολογιστών, με στόχο την ταχύτερη και αποτελεσματικότερη επεξεργασία των πληροφοριών.

Τον περασμένο Μάρτιο, ορισμένα από τα αποτελέσματα της ερευνητικής ομάδας του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης παρουσιάστηκαν στο μεγαλύτερο συνέδριο επικοινωνίας οπτικών ινών στον κόσμο (OFC), στο Σαν Ντιέγκο των ΗΠΑ.

Οι τρεις κύριοι ερευνητές που ανακοίνωσαν τα αποτελέσματα ήταν οι υποψήφιοι διδάκτορες του Τμήματος Πληροφορικής του ΑΠΘ  Απόστολος Τσακιρίδης, Γεώργιος Γιαμουγιάννης και Χρήστος Παππάς, υπό την εποπτεία του Καθηγητή του Τμήματος Πληροφορικής του ΑΠΘ Νικόλαο Πληρού.

Οι τρεις μεταδιδακτορικοί υπότροφοι επιλέχθηκαν από τη Διεθνή Επιτροπή του Συνεδρίου, μεταξύ 350 φοιτητών από όλο τον κόσμο, για να είναι μεταξύ των επτά φιναλίστ για το διεθνές βραβείο σπουδαστών OFC Corning .

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη