pellain

“Καμπανάκι” για χολέρα και περονόσπορο:

Ο αλλοπρόσαλλος καιρός απειλή για τα σταφύλια - Νέες οδηγίες από τους ειδικούς

Τα μάτια τους δεκατέσσερα πρέπει να έχουν οι αγρότες για την περίοδο που διανύουμε, αφού οι καιρικές συνθήκες δε θεωρούνται συνηθισμένες

Κρίσιμα είναι τα στάδια που επικρατούν αλλά και αυτά που έπονται για να προσβληθούν από ωίδιο (χολέρα) τα αμπέλια. Ταυτόχρονα, διαπιστώνονται συμπτώματα περονόσπορου σε αμπέλια του νομού Ηρακλείου, με την προστασία τόσο για τη χολέρα όσο και για τον περονόσπορο να είναι δεδομένη. Οι οδηγίες του Περιφερειακού Κέντρου Προστασίας Φυτών στο Ηράκλειο είναι συγκεκριμένες και αυστηρές, τόσο για το αμπέλι όσο και για άλλες καλλιέργειες, όπως η μηλιά, η αχλαδιά και η καρυδιά!


Περονόσπορος

Αναλυτικότερα, για τον περονόσπορο αναφέρεται καιρική αστάθεια και παρουσία συμπτωμάτων. Συνίσταται ως απαραίτητη η προστασία των αμπελιών. Ο κίνδυνος για σοβαρές προσβολές είναι πολύ αυξημένος, επειδή:

Τα συμπτώματα (κηλίδες, εξανθήσεις) έχουν αυξηθεί σε όλες τις αμπελουργικές περιοχές, κυρίως στα βόρεια και κεντρικά του νησιού. Τα βλαστικά στάδια που επικρατούν είναι πολύ ευαίσθητα (ο μύκητας μπορεί να προσβάλλει κατευθείαν τα σταφύλια) και η καιρική αστάθεια παραμένει με νέα πρόβλεψη βροχοπτώσεων από την ΕΜΥ.

Το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Ηρακλείου καλεί όλους τους αμπελουργούς για όλα τα αμπέλια να τα έχουν προστατευμένα την περίοδο αυτή. Λόγω της γρήγορης αύξησης της βλάστησης και της ευαισθησίας των σταφυλιών να προτιμηθούν διασυστηματικά σκευάσματα.


Η χολέρα


Αλλά και στη χολέρα, οι προειδοποιήσεις είναι σοβαρές. Αυτή την περίοδο επικρατούν ευνοϊκές καιρικές συνθήκες και κρίσιμα βλαστικά στάδια, και πρέπει να συνεχιστεί η προστασία. Οι καιρικές συνθήκες ευνοούν την αναπαραγωγή και εξάπλωση του μύκητα. Τα βλαστικά στάδια των αμπελιών που επικρατούν (μούρο), αλλά και αυτά που ακολουθούν (άνθιση, καρπόδεση, νεαρές ράγες) είναι πολύ ευαίσθητα. Έτσι καλούνται οι αμπελουργοί να προστατεύουν τα αμπέλια τους στα βλαστικά στάδια “μούρο” - άνθιση - καρπόδεση - ανάπτυξη ραγών. Συνιστάται να χρησιμοποιείται το θειάφι σε μορφή σκόνης επίπασης (απύρι), ιδιαίτερα στα βλαστικά στάδια άνθισης-καρπόδεσης. Η αποτελεσματικότητά του ενισχύεται σε συνθήκες με μεγάλη ηλιοφάνεια, αυξημένες θερμοκρασίες και χωρίς βροχές. Οι αμπελουργοί καλούνται, εξάλλου, να μην υποτιμούν τα καλλιεργητικά μέτρα. Η αφαίρεση και απομάκρυνση προσβεβλημένων βλαστών είναι καθοριστικής σημασίας για τον περιορισμό της εξέλιξης της ασθένειας.

Η ευδεμίδα


Εξάλλου, έχουμε και τις πρώτες εμφανίσεις σε αμπέλια από τα τζιτζικάκια. Αλλά ακόμα δεν πρέπει να γίνονται ψεκασμοί χωρίς ελέγχους. Η ευδεμίδα, επίσης, δε χρειάζεται ακόμα αντιμετώπιση. Στον ψευδόκοκκο, η αντιμετώπιση σε αμπέλια με ιστορικό, κυρίως επιτραπέζια, ξεκινά αυτή την εποχή. Τα καλλιεργητικά μέτρα είναι αποτελεσματικά για την αντιμετώπιση εχθρών-ασθενειών και ενισχύουν τη δράση των φυτοπροστατευτικών προϊόντων (ΦΠΠ).

Στο μεταξύ, με την άνοδο της θερμοκρασίας, η εξέλιξη των βλαστικών σταδίων επιταχύνεται. Στην ποικιλία σουλτανίνα και στην πρώιμη ζώνη καταγράφηκε εβδομαδιαία αύξηση του μήκους της βλάστησης από 17-20 εκ. Με τα σημερινά δεδομένα, η χρονιά δεν εμφανίζει σημαντική διαφορά με το 2022.


πηγη

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη