pellain

"ΑΓΡΙΕΥΟΥΝ" ΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ - De minimis σε κεράσια αμύγδαλα, επιτραπέζια σταφύλια εξετάζει έκτακτα η κυβέρνηση


D
e minimis  μετά το θόρυβο σε κεράσια  αμύγδαλα, νωπά σταφύλια 

Από Παρασκευή σε Παρασκευή οι υποσχέσεις!

Ανοιχτούς λογαριασμούς που δύσκολα παραγράφονται, ειδικά ενόψει της επικείμενης κάλπης, έχει αφήσει η πολιτική έκτακτων αποζημιώσεων που αναπτύσσει η κυβέρνηση, με τα ενεργά μέτωπα δυσφορίας του αγροτικού κόσμου να δυναμώνουν στα παραγωγικά κέντρα αμυγδάλων, επιτραπέζιων σταφυλιών και κερασιών.

Οι πιέσεις από συλλογικά όργανα αγροτών που ζορίζουν τις προεκλογικές εκστρατείες τοπικών βουλευτών, αναμένεται ότι θα ανοίξουν το δρόμο για μια νέα τροποποίηση της λίστας των ενισχυόμενων προϊόντων, ώστε να ενταχθούν τελικά στο καθεστώς στήριξης, τα αμύγδαλα των Τεμπών, τα επιτραπέζια σταφύλια σε περιοχές που ακόμα αποκλείονται αλλά και στα κεράσια, τα οποία, σύμφωνα με πληροφορίες ήδη βρίσκονται υψηλά στη λίστα προτεραιοτήτων της αρμόδιας επιτροπής κατανομής των εν λόγω ενισχύσεων.

Το αίσθημα  δυσφορίας στον αγροτικό κόσμο, ανανέωσε η τροποποιημένη λίστα με τις έκτακτες ενισχύσεις σε προϊόντα υπό το πλαίσιο των de minimis και του πλαισίου για την Ουκρανία που ανακοινώθηκε την Μεγάλη Εβδομάδα. Εκεί διαπιστώνεται πως μετά το ανεξήγητο της στήριξης στους παραγωγούς αμυγδάλου αποκλειστικά στα Κανάλια Βόλου, το οποίο παραμένει, η αποσπασματική ενίσχυση επεκτείνεται εδραιώνεται και στο επιτραπέζιο σταφύλι, του οποίου η τιμή βούλιαξε φέτος πανελλαδικά.

Ενδεικτικό της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί, είναι το γεγονός ότι οι ανακοινώσεις των ενισχύσεων στα αμύγδαλα Μαγνησίας και στα επιτραπέζια σταφύλια Καβάλας (με επέκταση στην Κόρινθο) έγιναν από στελέχη της κυβέρνησης που δεν επιβαρύνονται συνήθως με αρμοδιότητες του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Την ίδια στιγμή, η αμηχανία της Βάθη, εντοπίζεται στους χαμηλούς τόνους που διατήρησε για τα εν λόγω προϊόντα, αφού είναι αυτονόητο ότι τέτοιες διακρίσεις μόνο χρήσιμες δεν μπορούν να είναι.

Χαρακτηριστική του κλίματος, η αντίδραση των Λαρισαίων αμπελουργών. Σε επιστολή του προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιώργο Γεωργαντά, ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Επιτραπέζιου Σταφυλιού Λάρισας διαμαρτύρεται για τον αποκλεισμό του νομού Λάρισας όπως και του μεγαλύτερου μέρους της επικράτειας, από την καταβολή ενισχύσεων de minimis για την καλλιέργεια επιτραπέζιου σταφυλιού.

«Κύριε υπουργέ, με μεγάλη έκπληξη πληροφορηθήκαμε πριν λίγες μέρες την χορήγηση de minimis σε παραγωγούς επιτραπέζιου σταφυλιού συγκεκριμένων νομών.

Από την πρώτη στιγμή που σας ενημερώσαμε για τα προβλήματα της καλλιέργειας, σας τονίσαμε ότι τα προβλήματα αφορούν τους παραγωγούς όλης της χώρας και συμφωνήσαμε με την άποψη σας ότι αν γίνει κάτι, θα πρέπει να γίνει για όλους τους παραγωγούς.

Όταν ανακοινώθηκε η ενίσχυση de minimis σε τέσσερεις νομούς θεωρήσαμε ότι μάλλον πρόκειται για fake news αφού δεν γίνεται μια τόσο σοβαρή απόφαση που αφόρα το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, να ανακοινώνεται από τον Υπουργό Άμυνας, αλλά κάναμε λάθος.

[...] Όπως καταλαβαίνεται, η απόφαση χορήγησης de minimis σε παραγωγούς συγκεκριμένων νομών συνιστά σκανδαλώδη εύνοια υπέρ αυτών αφού δημιουργεί παραγωγούς δυο ταχυτήτων και υπονομεύει την προσπάθεια μας να είμαστε ανταγωνιστικοί στην παραγωγή του προϊόντος».

Αντίστοιχες ανακοινώσεις έρχονται και από τον κάμπο των Τεμπών, για το αμύγδαλο.

 

Τελείωσαν τα ψέματα

Στα κάγκελα βρίσκονται και οι κερασοπαραγωγοί. Άμεσο προσδιορισμό του ποσού στήριξης για την απώλεια εισοδήματος στην καλλιέργεια κερασιού, αλλά και του χρόνου καταβολής του, ζητούν οι παραγωγοί της Έδεσσας, καταγγέλλοντας, ταυτόχρονα, εμπαιγμό από την κυβέρνηση και ψηφοθηρικά παιχνίδια στην πλάτη τους. Με μια οργισμένη ανακοίνωσή τους, οι κερασοπαραγωγοί του μπλόκου της Έδεσσας τονίζουν πως «τα ψέματα τελείωσαν» και ότι η υπομονή τους «έχει εξαντληθεί», ενώ καλούν τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σε συνάντηση έως το τέλος της εβδομάδας, για να βρεθεί λύση, σημειώνοντας με νόημα πως «δεν πιστεύουμε να θέλει ο κ. Γεωργαντάς να μείνει στην συνείδηση των κερασοπαραγωγών ως ο Υπουργός του «είπα-ξείπα».

Συλλαλητήρια με τρακτέρ σε Αγιά και Ελασσόνα για ενίσχυση στο αμύγδαλο και το σταφύλι 
Σε αυτό το κλίμα, οι αγρότες του νομού Λάρισας προχωρούν σε νέες κινητοποιήσεις διεκδικώντας να υπάρξει αναπλήρωση εισοδήματος και για τα υπόλοιπα προϊόντα για τα οποία είχε δεσμευτεί η κυβέρνηση. Συγκεκριμένα την Τετάρτη 26 Απριλίου θα γίνουν συλλαλητήρια με τρακτέρ στην Αγιά και την Ελασσόνα, ενώ ανάλογες κινητοποιήσεις θα γίνουν και στην περιοχή του δήμου Τεμπών, όπως και στα παρακάρλια χωριά. Η απόφαση αυτή ελήφθη στη μαζική σύσκεψη που οργάνωσε το βράδυ της Τρίτης 18 Απρίλη στην Αγιά, η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων ν. Λάρισας και συμμετείχαν δεκάδες αγροτικοί σύλλογοι από το νομό Λάρισας αλλά και άλλες περιοχές όπως η Μαγνησία, η Εορδαία.

ις επόμενες μέρες θα γίνουν συνεδριάσεις διοικητικών συμβουλίων των Αγροτικών Συλλόγων, περιοδείες σε χωριά, προκειμένου να εξασφαλιστεί η μαζική συμμετοχή των αγροτών.

Μιλώντας εισηγητικά στην σύσκεψη, ο Ρίζος Μαρούδας, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας και μέλος της γραμματείας της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων, αναφέρθηκε καταρχήν στο θετικό αποτέλεσμα που είχαν οι αγώνες του προηγούμενου διαστήματος, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι, «ανάσες ανακούφισης έχουμε όταν δεν περιμένουμε σωτήρες για να μας λύσουν τα προβλήματα, όταν βγαίνουμε στους δρόμους με όλες τις μορφές , μαζικά, ενωτικά μέσα από τους Αγροτικούς Συλλόγους, την Ομοσπονδία και σε συντονισμό με τους συναδέλφους μας σε όλη την χώρα, μέσα από την Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων».

Ταυτόχρονα στάθηκε στο γεγονός ότι η κυβέρνηση επιδίδεται στο γνωστό παιχνίδι τού «διαίρει και βασίλευε», δίνοντας αποζημίωση σε κάποια χωριά ή νομούς και σε άλλα όχι, για τα ίδια προϊόντα! Ενδεικτικά ανέφερε τα αμύγδαλα όπου θα δοθούν αποζημιώσεις σε αγρότες του νομού Μαγνησίας αλλά τίποτα για το νομό Λάρισας. Παρόμοια προβλήματα υπάρχουν και για τα κεράσια και τα δαμάσκηνα.

Παράλληλα ανέδειξε τη σημασία που έχει για τους αγρότες ο συνεχής αγώνας για ζητήματα όπως το υψηλό κόστος παραγωγής. Ενδεικτικά ανέφερε ότι οι τιμές που υπάρχουν σε πετρέλαιο, ηλεκτρικό ρεύμα, αγροτικά μέσα και εφόδια, οδηγούν τον αγρότη όχι μόνο να μην έχει ικανοποιητικό εισόδημα, αλλά πολλές φορές να μην μπορεί να καλύψει τα έξοδά του.

Ταυτόχρονα στηλίτευσε το γεγονός ότι την ίδια ώρα που η κυβέρνηση επικαλείται τα "δημοσιονομικά δεδομένα", δίνει - όπως και η προηγούμενη - 370 εκατομμύρια ευρώ σε εφοπλιστές, κλινικάρχες, ξενοδόχους για αφορολόγητο πετρέλαιο και επιστροφή ΕΦΚ στα καύσιμα. Αντίστοιχα κατήγγειλε ότι οι αυξήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα είναι το αποτέλεσμα της «απελευθέρωσης» της Ενέργειας και της «πράσινης μετάβασης».

Ειδική αναφορά έκανε και sτην απώλεια της συνδεδεμένης ενίσχυσης στα μήλα και στους καρπούς με κέλυφος, επισημαίνοντας ότι με αυτόν τον τρόπο χάνονται από τους αγρότες πάνω από 200 ευρώ το στρέμμα.

Τα αιτήματα

Σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσαν οι αγροτικές οργανώσεις που συμμετείχαν αναφέρονται τα εξής:

«Χαιρετίζουμε τους αγρότες της Αγιάς, τους Αμυγδαλοπαραγωγούς των Δήμων Ελασσόνας, Νέσσωνος, Κιλελέρ που συμμετείχαν σε μια μαζικότατη σύσκεψη στην Αγιά που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 18 Απριλίου.

Η μαζική συμμετοχή που ξεπέρασε κάθε προσδοκία έχει ιδιαίτερη σημασία καθώς πριν 6 ημέρες πιστώθηκαν στους λογαριασμούς των μηλοπαραγωγών και καστανοπαραγωγών τα χρήματα για την αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος και μεσολάβησε το Πάσχα, παρόλα αυτά πάνω από 200 αγρότες, εκπρόσωποι Αγροτικών Συλλόγων και Συνεταιρισμών έδωσαν βροντερό παρόν και έστειλαν μήνυμα συνέχισης των κινητοποιήσεων.

Η μαζική συμμετοχή δείχνει το μέγεθος του προβλήματος, καθώς και την οργή αλλά και την αποφασιστικότητα μας να διεκδικήσουμε ότι μας ανήκει και την απαίτηση από την Κυβέρνηση να τηρήσει τις δεσμεύσεις της. Η αδιασάλευτη ενότητα μας, η μαζική παρουσία, η μαχητικότητα μας 7 μήνες τώρα, είναι τα συστατικά που θα οδηγήσουν σε επιτυχία και αυτόν τον αγώνα που αποφασίσαμε να γίνει με συλλαλητήρια την Τετάρτη 26 Απριλίου στην Αγιά και στην Ελασσόνα και με αντίστοιχες κινητοποιήσεις από τους αμυγδαλοπαραγωγούς στον Δήμο Τεμπών και Κιλελέρ.

Στην σύσκεψη επίσης συμμετείχαν οι Δήμαρχοι Αγιάς και Ελασσόνας, Αντιδήμαρχοι και εκπρόσωποι των Δήμων Κιλελέρ και Τεμπών που όλοι συμφώνησαν με το δίκαιο του αγώνα και την κινητοποίηση την ερχόμενη Τετάρτη.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΚΑΙ ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:

  • Τα Αμύγδαλα υπέστησαν τεράστια οικονομική ζημιά, με τιμές κάτω από το κόστος παραγωγής και μεγάλες αδιάθετες ποσότητες στα χέρια των παραγωγών. Όπως πολύ σωστά θα υπάρχει κάλυψη της απώλειας εισοδήματος σε αμυγδαλοπαραγωγούς 3 χωριών της Μαγνησίας, το ίδιο θα πρέπει να υπάρχει κάλυψη του εισοδήματος στα αμύγδαλα στον Νομό Λάρισας, την υπόλοιπη Μαγνησία και σε όλες τις περιοχές. Θεωρούμε αδιανόητη την απόφαση της Κυβέρνησης να διαχωρίζει τους αγρότες σε Α και Β κατηγορία πολίτες και για το ίδιο προϊόν να μην καλύπτει εξίσου την απώλεια εισοδήματος.
  • Να ενταχθούν τα Κεράσια στην κάλυψη χαμένου εισοδήματος όπως είχε δεσμευτεί το Κυβερνητικό Κλιμάκιο υπό τους κ. Γεραπετρίτη και κ. Γεωργαντά πριν 2 μήνες. Στα προϊόντα που στάλθηκαν για έγκριση στην Ε.Ε , δεν υπάρχει το Κεράσι παρά τις δεσμεύσεις της Κυβέρνησης και απαιτούμε να ενταχθούν εδώ και τώρα!
  • Να δοθούν άμεσα τα 50€/στρέμμα για τα πράσινα μήλα της Αγιάς τα οποία χτυπήθηκαν από την καρπόκαψα με συνέπεια μεγάλη μείωση της παραγωγής και του εισοδήματος και είχε δεσμευτεί για αυτά προσωπικά ο Υπουργός Γεωργαντάς αλλά δεν υπάρχουν στο δελτίο τύπου του ΥΠΑΑΤ. Να δοθεί επιπλέον ενίσχυση στα Κάστανα του Νομού Λάρισας όπως υπήρχε υπόσχεση, αλλά και ο ΕΛΓΑ κατέγραψε, τα οποία υπέστησαν ζημιά στην παραγωγή εξαιτίας της φαιά σήψης και τα 150€/στρέμμα δεν καλύπτουν παρά ελάχιστο μέρος της απώλειας εισοδήματος.
  • Το θέμα της συνδεδεμένης ενίσχυσης στα Μήλα και τους καρπούς με κέλυφος για μας δεν έχει τελειώσει. Χάνονται από τους αγρότες και τις τοπικές κοινωνίες των μηλοπαραγωγικών περιοχών πάνω από 200€/στρέμμα ως το 2027 επειδή η Κυβέρνηση άδικα και αυθαίρετα έκοψε την συνδεδεμένη ενίσχυση που είχε υποσχεθεί ένα χρόνο πριν ότι θα ίσχυε για τα μήλα.
  • Άμεσα μέτρα μείωσης του υπέρογκου κόστους παραγωγής. Αφορολόγητο πετρέλαιο όπως στους εφοπλιστές. Αύξηση της επιστροφής ΕΦΚ των μόλις 76 εκ ευρώ που έχει ανακοινώσει η Κυβέρνηση κάτω από την πίεση των κινητοποιήσεων μας και στην συνάντηση με τον Πρωθυπουργό δόθηκε η υπόσχεση για ενέργειες και αύξηση του ποσού. Πλαφόν 7 λεπτά/Kwh στο αγροτικό ρεύμα, κατάργηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας και του προστίμου Ρύπων. Επιδότηση των μέσων και εφοδίων και ζωοτροφών και κατάργηση του ΦΠΑ.

Δεν είμαστε επαίτες, επενδύουμε χρήματα στην καλλιέργεια, μοχθούμε για να παράγουμε ποιοτικά τρόφιμα και πρώτη ύλη για την μεταποιητική βιομηχανία, δεκάδες επαγγέλματα στηρίζονται στην παραγωγή μας, απαιτούμε να πουλάμε τα προϊόντα μας σε τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να μας αφήνουν βιώσιμο εισόδημα να ζούμε τις οικογένειες μας και να συνεχίζουμε την καλλιεργητική δραστηριότητα. Το υπέρογκο κόστος παραγωγής αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα για την συνέχιση του επαγγέλματος. Η Κυβέρνηση έχει τον δημοσιονομικό χώρο και οφείλει να στηρίξει τον πρωτογενή τομέα όπως κάνει με τους επιχειρηματικούς ομίλους τους οποίους μπουκώνει με εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο. Θέλει πρωτογενή τομέα στην Ελλάδα, ναι ή όχι;

Με την ενότητα μας, την μαζική συμμετοχή στους αγώνες μας, την οργάνωση μας στους Αγροτικούς Συλλόγους, το δυνάμωμα της ΕΟΑΣΝΛ και της ΠΕΜ, σε συντονισμό με τους συναδέλφους σε όλη την Ελλάδα, θα νικήσουμε!

Το Δ.Σ της ΕΟΑΣΝΛ

ΑΓΡΟΤΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΚΑΙ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΙ ΑΓΙΑΣ

ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ πρώην Δήμου Νέσσωνα και Ελάτειας

Συνεταιρισμός Καλαμακίου

Ομάδα παραγωγών Αμυγδάλου Μακρυχωρίου

Αμυγδαλοπαραγωγοί Καστρί και Αμυγδαλή

Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Μαγνησίας»


πηγη: agronews.gr

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη