Υπήρξε μια απροσδόκητη αύξηση στη διάγνωση του διαβήτη τύπου 1 μεταξύ των παιδιών και των εφήβων σε όλο τον κόσμο εν μέσω του παγκόσμιου αντίκτυπου της πανδημίας COVID-19, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.
Η συστηματική ανασκόπηση , που δημοσιεύτηκε από την Εφημερίδα της Αμερικανικής Ιατρικής Ένωσης (JAMA), ανέλυσε 42 μελέτες σχετικά με τη συχνότητα εμφάνισης διαβήτη, συμπεριλαμβανομένων 17 μελετών που αφορούσαν σχεδόν 38.000 άτομα ηλικίας κάτω των 19 ετών. Η ανασκόπηση αποκάλυψε μια αύξηση 14 τοις εκατό στις περιπτώσεις διαβήτη τύπου 1 σε 2020, ακολουθούμενη από αύξηση 27 τοις εκατό το 2021, σε σύγκριση με πριν από την πανδημία.
Επιπλέον, η έρευνα υπογράμμισε την αύξηση της επίπτωσης του διαβήτη Τύπου 2 και της διαβητικής κετοξέωσης, μια σοβαρή επιπλοκή του διαβήτη πιο συχνή σε ασθενείς τύπου 1, μετά την έναρξη της πανδημίας.
Ποια είναι η σχέση μεταξύ του COVID και του διαβήτη τύπου 1;
Η ακριβής σχέση μεταξύ του COVID-19 και του υψηλότερου κινδύνου εμφάνισης διαβήτη είναι ασαφής, σύμφωνα με τους συγγραφείς της μελέτης. Ωστόσο, ορισμένοι γιατροί διαφωνούν.
Ο διαβήτης τύπου 1 είναι καλά εδραιωμένος ως αυτοάνοσο νόσημα, όπου το σώμα επιτίθεται στα δικά του βήτα κύτταρα του παγκρέατος, μια κύρια πηγή ινσουλίνης.
Τόσο οι ιογενείς λοιμώξεις όσο και οι εμβολιασμοί είναι γνωστοί πυροδοτητές για αυτοάνοσες ασθένειες και το COVID-19 και το εμβόλιο του δεν θα μπορούσαν να αποτελέσουν εξαίρεση, λέει ο Δρ. Paul Marik, γιατρός εντατικής θεραπείας, πρώην μόνιμος καθηγητής στην Ιατρική Σχολή της Ανατολικής Βιρτζίνια και συνιδρυτής της Frontline Η Συμμαχία Κρίσιμης Φροντίδας COVID-19 (FLCCC), δήλωσε στους The Epoch Times.
Πολλές αναφορές περιστατικών έχουν τεκμηριώσει περιπτώσεις όπου ασθενείς ανέπτυξαν διαβήτη Τύπου 1 μετά από μόλυνση με COVID-19 ή εμβολιασμό κατά του COVID-19 .
Οι πρωτεΐνες αιχμής που υπάρχουν στον ιό SARS-CoV-2, καθώς και αυτές που παράγονται από τον οργανισμό μετά τον εμβολιασμό, είναι πολύ πιθανό να προκαλούν αυτοάνοση, σύμφωνα με τον Δρ Marik.
«Υπάρχουν λίγες αμφιβολίες ότι η πρωτεΐνη ακίδας SARS-CoV-2 είναι η πιο πιθανή αιτία διαβήτη Τύπου 1», είπε ο Δρ Flavio Cadegiani, ενδοκρινολόγος και ερευνητής στο Ομοσπονδιακό Πανεπιστήμιο του Σάο Πάολο στη Βραζιλία, στους The Epoch Times μέσω email.
Ο πρωταρχικός ρόλος των πρωτεϊνών ακίδας COVID-19 είναι να προσκολλώνται στους υποδοχείς ACE-2 στις κυτταρικές επιφάνειες και να εισέρχονται στα κύτταρα. Τα παγκρεατικά βήτα κύτταρα, τα οποία έχουν υποδοχείς ACE-2, είναι ευάλωτα σε μόλυνση και πιθανή βλάβη που προκαλείται από την είσοδο πρωτεΐνης ακίδας.
Οι πρωτεΐνες ακίδας μοιράζονται επίσης ομοιότητες με τις ανθρώπινες πρωτεΐνες και η παρουσία τους μπορεί να οδηγήσει το σώμα να παράγει αντισώματα που όχι μόνο στοχεύουν την πρωτεΐνη ακίδας αλλά και επιτίθενται σε ανθρώπινους ιστούς, συμπεριλαμβανομένου του παγκρέατος.
Αυτό το φαινόμενο της μοριακής μίμησης παρατηρείται σε ασθενείς που έχουν τραυματιστεί από εμβόλια και σε ασθενείς με μακρά COVID-19, είπε ο Δρ Marik. Μελέτες έχουν βρει αυτοαντισώματα—αντισώματα που επιτίθενται στους ιστούς ή τα κύτταρα του ίδιου του σώματος—και στις δύο ομάδες ασθενών .
Διαβήτης τύπου 2: Πιο συχνή και περίπλοκη συνέπεια
Η μελέτη μπορεί λανθασμένα να συγχέει τον διαβήτη Τύπου 1 και Τύπου 2 ως την ίδια ασθένεια, εξ ου και το συμπέρασμα «δεν υπάρχει σαφής υποκείμενος μηχανισμός», δήλωσε στους The Epoch Times ο πιστοποιημένος παθολόγος Δρ. Keith Berkowitz.
Ο διαβήτης τύπου 2, σε σύγκριση με τον Τύπο 1, είναι πιο περίπλοκος και μεταβολικός, επηρεασμένος από παράγοντες όπως η παχυσαρκία, τα επεξεργασμένα τρόφιμα, οι καρδιακές παθήσεις, η χοληστερόλη του αίματος και η υπέρταση.
Ο Δρ Μπέρκοβιτς είπε ότι παρατήρησε ένα μοναδικό μοτίβο απορρύθμισης της γλυκόζης του αίματος στους ασθενείς του μετά τον COVID και μετά τον εμβολιασμό.
Οι ασθενείς με διαβήτη τύπου 2 έχουν συνήθως υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα με υψηλά ή χαμηλά επίπεδα ινσουλίνης καθώς τα βήτα κύτταρα κουράζονται. Ωστόσο, ο Δρ Μπέρκοβιτς είπε ότι παρατήρησε ότι ορισμένοι από τους ασθενείς του είχαν χαμηλό σάκχαρο στο αίμα μαζί με υψηλά επίπεδα ινσουλίνης, μια κατάσταση που είπε ότι δεν είχε αντιμετωπίσει ποτέ πριν.
«Ακόμη και οι καλά ελεγχόμενοι διαβητικοί ασθενείς μου δεν τα πάνε καλά, ειδικά όσοι έχουν κάνει και τους δύο εμβολιασμούς και έχουν λοιμώξεις από τον COVID», πρόσθεσε ο Δρ Μπέρκοβιτς.
Ο Δρ Berkowitz χρησιμοποιεί ενδοφλέβια υγρά για να αντιμετωπίσει αυτές τις καταστάσεις σε διαβητικούς τύπου 2, αποκαθιστώντας την ισορροπία του νερού και τη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα τους. «Όταν ένας διαβητικός πηγαίνει στο νοσοκομείο, το πρώτο πράγμα που κάνει είναι να χορηγεί ενδοφλέβιο φυσιολογικό ορό, επειδή η ινσουλίνη δεν λειτουργεί καλά σε ένα σοβαρά αφυδατωμένο κύτταρο», είπε.
Θεραπεία Αυτοανοσίας και Διαβήτη Τύπου 1
Η αυτοάνοση είναι μια κατάσταση κατά την οποία το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού αναγνωρίζει λανθασμένα τα κύτταρα, τους ιστούς ή τα όργανά του ως ξένους εισβολείς και τους επιτίθεται. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε διάφορα αυτοάνοσα νοσήματα.
Αλλά το σώμα μπορεί να επανέλθει σε ισορροπία.
1. Αφαιρέστε την πρωτεΐνη Spike COVID-19
Η πρωτεΐνη ακίδας μπορεί να συμβάλλει στην αυτοάνοση νόσο, ωθώντας τους γιατρούς να εξετάσουν το ενδεχόμενο θεραπειών που μπορεί να αφαιρέσουν αυτές τις φλεγμονώδεις πρωτεΐνες.
Η έρευνα δείχνει ότι η νηστεία μπορεί να προκαλέσει την αυτοφαγία, τη διαδικασία καθαρισμού παλαιών, κατεστραμμένων και ξένων πρωτεϊνών.
Η διαλείπουσα νηστεία και η παρατεταμένη νηστεία, ακόμη και για τρεις ημέρες, μπορεί να «επαναφέρουν» το ανοσοποιητικό σύστημα, μειώνοντας ενδεχομένως την αυτοάνοση δραστηριότητα. Η νηστεία, ωστόσο, δεν συνιστάται για παιδιά ή έγκυες ή θηλάζουσες γυναίκες.
Άλλες συνιστώμενες θεραπείες για την αφαίρεση πρωτεΐνης ακίδας περιλαμβάνουν ιβερμεκτίνη, ένα αντιπαρασιτικό φάρμακο και συμπλήρωμα N-ακετυλοκυστεΐνης (NAC).
2. Συμπλήρωμα με βιταμίνη D
Η ανεπάρκεια βιταμίνης D, μια κοινή ανεπάρκεια μεταξύ του πληθυσμού των ΗΠΑ, έχει συνδεθεί με αυτοάνοσες διαταραχές.
Έρευνες δείχνουν ότι τα συμπληρώματα βιταμίνης D μειώνουν τον κίνδυνο αυτοάνοσων νοσημάτων κατά 22%. Τα βρέφη που λαμβάνουν βιταμίνη D έχουν επίσης χαμηλότερη συχνότητα εμφάνισης διαβήτη τύπου 1, σύμφωνα με μια μελέτη του 2001 .
Η βιταμίνη D μειώνει τη φλεγμονή και παρέχει προστασία από τις λοιμώξεις. Μερικοί επιστήμονες προτείνουν ότι βοηθά το ανοσοποιητικό σύστημα να διαφοροποιήσει τον εαυτό και τον μη εαυτό.
Ο Δρ Cadegiani δήλωσε ότι μία από τις πρώτες θεραπείες του είναι να αυξήσει τα επίπεδα βιταμίνης D σε ασθενείς με διαβήτη τύπου 1 μεταξύ 60 έως 90 ng/ml, που είναι περίπου 6.000 έως 9.000 IU διατροφικής βιταμίνης D την ημέρα.
Η βιταμίνη D συνδέεται επίσης με βελτιωμένη ευαισθησία στην ινσουλίνη .
3. Μειώστε την πρόσληψη ζάχαρης
Η ζάχαρη συμβάλλει στη φλεγμονή και μελέτες έχουν βρει ότι όσοι καταναλώνουν υψηλά επίπεδα ζάχαρης για παρατεταμένες περιόδους διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν αυτοάνοσα νοσήματα.
Στην περίπτωση των ασθενών με διαβήτη τύπου 1, ο Δρ. Cadegiani είπε ότι η μείωση της κατανάλωσης γλυκόζης και υδατανθράκων μειώνει την ινσουλίνη και, ως εκ τούτου, μπορεί να εμποδίσει το σώμα να σχηματίσει περισσότερα αυτοαντισώματα κατά των βήτα κυττάρων του παγκρέατος.
4. Υδροξυχλωροκίνη
Ο Δρ Cadegiani είπε ότι μερικές φορές συνταγογραφεί υδροξυχλωροκίνη όταν ένας ασθενής είναι θετικός για αντισώματα για τον διαβήτη Τύπου 1, αλλά εξακολουθεί να έχει περίπου φυσιολογικά επίπεδα σακχάρου στο αίμα.
Το φάρμακο κατά της ελονοσίας υδροξυχλωροκίνη είναι ένα ισχυρό φάρμακο που καταπολεμά τα αυτοάνοσα νοσήματα. Είναι σε θέση να συνδεθεί με τους υποδοχείς ACE-2 και να αποτρέψει την είσοδο πρωτεΐνης ακίδας και είναι επίσης σε θέση να εμποδίσει την πρόκληση περαιτέρω βλάβης στην πρωτεΐνη ακίδας.
Είναι επί του παρόντος εγκεκριμένο από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) για χρήση σε χρόνιο δισκοειδή ερυθηματώδη λύκο, συστηματικό ερυθηματώδη λύκο σε ενήλικες και ρευματοειδή αρθρίτιδα, όλα τα αυτοάνοσα νοσήματα.
Μελέτες έχουν δείξει ότι η υδροξυχλωροκίνη μπορεί επίσης να μειώσει το σάκχαρο στο αίμα και σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο διαβήτη τύπου 1. Η χρήση της χλωροκίνης, ενός παραγώγου υδροξυχλωροκίνης, σε περιπτώσεις διαβήτη τύπου 1 μπορεί να μειώσει τη φλεγμονή στο σώμα .
5. Φυτικά συμπληρώματα
Τα φυτικά συμπληρώματα όπως η κουρκουμίνη και η βερβερίνη έχουν επίσης αντιδιαβητικές ιδιότητες και μπορεί να βοηθήσουν στην πρόληψη του διαβήτη τύπου 1.
Η κουρκουμίνη μπορεί να μειώσει τα επίπεδα σακχάρου και ινσουλίνης στο αίμα και να μειώσει τη φλεγμονή και την οξείδωση. Ορισμένες θεωρίες έχουν προτείνει ότι η κουρκουμίνη μπορεί να είναι σε θέση να αποτρέψει το ανοσοποιητικό σύστημα από την υπερβολική αντίδραση, η οποία οδηγεί σε αυτοάνοση.
Η κουρκουμίνη μειώνει τη φλεγμονή στο έντερο , βοηθώντας στην πέψη και τη γενική υγεία του εντέρου. Ένα ανθυγιεινό έντερο μπορεί να οδηγήσει σε απορρύθμιση του ανοσοποιητικού συστήματος, αυξάνοντας τον κίνδυνο αυτοανοσίας.
Παρά το γεγονός ότι η βερβερίνη είναι φυτική ένωση, έχει βρεθεί ότι έχει ισχυρές ιδιότητες μείωσης της γλυκόζης του αίματος . Η βερβερίνη έχει αποδειχθεί ότι είναι προστατευτική έναντι των βήτα κυττάρων του παγκρέατος και επίσης βελτιώνει την αντίσταση στην ινσουλίνη.
Έτσι, και οι δύο ασθενείς με διαβήτη τύπου 1 ή τύπου 2 μπορούν να συμπληρώσουν με βερβερίνη. Όσοι λαμβάνουν ήδη φάρμακα για το διαβήτη μπορεί να χρειαστεί να συμβουλευτούν τους γιατρούς τους πριν συμπληρώσουν με βερβερίνη.
6. Φάρμακα για το Διαβήτη
Ο Δρ. Cadegiani χρησιμοποιεί επίσης φάρμακα για τον διαβήτη όπως η μετφορμίνη και η λιραγλουτίδη για τη θεραπεία και την πρόληψη του διαβήτη Τύπου 1.
Η μετφορμίνη είναι ένα κοινό φάρμακο για τον διαβήτη που μπορεί να μειώσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Στον διαβήτη τύπου 1, η μετφορμίνη αυξάνει την ευαισθησία και τη δράση στην ινσουλίνη και επίσης αυξάνει την περιφερική πρόσληψη γλυκόζης.
Η λιραγλουτίδη αυξάνει τον κορεσμό και επιβραδύνει τη γαστρική κένωση. Μελέτες έχουν επίσης δείξει ότι το φάρμακο αυξάνει τη μάζα των βήτα κυττάρων του παγκρέατος, βελτιώνει τις λειτουργίες των κυττάρων και αποτρέπει τους θανάτους βήτα κυττάρων, τα οποία μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη του διαβήτη τύπου 1.
Δημοσίευση σχολίου