Η ορειβασία είναι η ποίηση της ζωής και κάθε ανάβαση σ’ ένα βουνό είναι ένα ποίημα που σου γυρεύει να το ακούσεις.
Με την ορειβασία, όπως και με την ποίηση, όλες οι ενδόμυχες επιθυμίες και τα θέλω μας αποκτούν υπόσταση, ζωντανεύουν, παίρνουν σάρκα και οστά.
Σε καιρούς χαλεπούς, η ορειβασία είναι μια απόδραση από τη μιζέρια, την υστερία και την ασχήμια του αποστεωμένου αστικού περιβάλλοντος.
Μέσω της ορειβασίας γινόμαστε κοινωνοί ενός διαρκούς θαύματος που λαμβάνει χώρα στην ορεινή φύση, στα βουνά.
Ένα θαύμα, σωστό ποίημα, που δεν φωνάζει, δεν διαφημίζεται, αλλά κρύβεται πίσω από κάθε τι, και μόνο με υπομονή μπορεί κανείς να το βιώσει.
Τι θέλει να πει ο ποιητής;
Ο μέσος άνθρωπος έχει μια περιορισμένη ικανότητα κατανόησης του μεγαλείου της φύσης.
Αυτό που μπορούμε να δούμε με τα αισθητήρια όργανά μας είναι ένα μικρό ποσοστό αυτών που υπάρχουν για να δούμε.
Μόνο αν αλλάξουμε τον τρόπο που προσεγγίζουμε τη φύση, θα μπορέσουμε να κατανοήσουμε το δημιουργικό της μεγαλείο.
Γι’ αυτό λέω συχνά ότι κάθε ανάβασή μου σ’ ένα βουνό είναι κι ένα μάθημα ταπεινότητας.

Η Τζένα
Τον Μάιο του 2021, μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων ελέω πανδημίας, ταξίδεψα στα πάτρια εδάφη τη Μακεδονίας.
Εκεί, για μια ακόμη φορά, σα να ‘ναι η πρώτη φορά, είχα την τύχη να βιώσω μια ορειβατική εμπειρία από εκείνες που πάντα θα μνημονεύω.
Την Τζένα την γνωρίσαμε σε παλιότερη, φθινοπωρινή εξόρμηση, όπως μπορείτε να διαβάσετε παρακάτω:
Φθινόπωρο στη Τζένα: Περπατώντας στις εσχατιές των παιδικών μου ονείρων
Η Τζένα είναι ένα βουνό που βρίσκεται στο νομό Πέλλας, στα σύνορα της Ελλάδας με τη Βόρεια Μακεδονία.
Αποτελεί το τελευταίο τμήμα (προς τα ανατολικά) της οροσειράς Βόρας-Πίνοβο-Τζένα. Στα νότια-νοτιοανατολικά συνδέεται με το Πάικο.
Είναι ένα από τα πιο όμορφα αλλά και σχετικά άγνωστα βουνά της Ελλάδας κι αυτό είναι κάτι που δεν μπορώ να το καταπιώ με τίποτα.

Ψηλότερη κορυφή του βουνού είναι η Μεγάλη Τζένα με υψόμετρο 2.182 μέτρα, ακριβώς πάνω στη γραμμή των συνόρων.
Στη Τζένα θα περπατήσετε σε μερικά από τα ομορφότερα και πυκνότερα δάση οξιάς της Βόρειας Ελλάδας.
Η κύρια χρήση της γης είναι η υλοτομία, ενώ η κτηνοτροφία έχει υποχωρήσει δραματικά.

Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει διανοίξεις νέων δασικών δρόμων με αποτέλεσμα την εντατικοποίηση της υλοτομίας και της λαθραίας υλοτομίας σύμφωνα με το δασαρχείο.
Η ανάπτυξη δρόμων στο βουνό αυξάνει την πίεση και στη λαθροθηρία και εξαφανίζει τον μικρό πληθυσμό των προστατευόμενων αιγάγρων (αγριοκάτσικο).
Από το παράνομο κυνήγι, τη δηλητηρίαση και την έλλειψη τροφής υποφέρουν και τα μεγάλα προστατευόμενα αρπακτικά πτηνά (ειδικά οι γύπες).

Από τα ψηλώματα του βουνού κατεβαίνουν πολλά ρέματα με σημαντικότερα του Αχυρώνα, της Ασβεσταριάς, του Καθαρού και του Λάκκου.
Στο βουνό διακρίνεται ένα σχετικά ήπιο ανάγλυφο το οποίο περιλαμβάνει πολλά φαράγγια, ρέματα, καταρράκτες, μεγάλες σάρες, πυκνά δάση καθώς και μία μεγάλη αλπική ζώνη.
Φημισμένο είναι το φαράγγι της Τζένας ή το φαράγγι της Νότιας, μέσα από το οποίο περνάει ένα από τα ωραιότερα ορεινά μονοπάτια της χώρας μας.

Το φαράγγι της Τζένας
Φαντάζομαι ότι πολλές φορές θα σας έχει συμβεί να έχετε ακούσει ιστορίες φοβερές και πομπώδεις περιγραφές ορειβατών από τις περιπέτειές τους στα βουνά και ισάριθμες φορές θα έχετε αμφισβητήσει ενδόμυχα την εγκυρότητά τους.
Κάτι τέτοιο σκεφτόμουνα κι εγώ όταν άκουσα για πρώτη φορά σε ένα ορειβατικό πηγαδάκι να μνημονεύεται η ύπαρξη του φαραγγιού και το εντυπωσιακό μονοπάτι που το διασχίζει.
Ως λάτρης της αναζήτησης του άγνωστου, του ωραίου και του αληθινού δεν μπορούσα να αντισταθώ για πολύ καιρό ακόμη.

Έτσι, ένα ηλιόλουστο Μαγιάτικο πρωινό, σωστό καλοκαίρι, βρέθηκα στο χωριό Νότια του νομού Πέλλας.
Η Νότια είναι χτισμένη σε υψόμετρο 600 μέτρων στις νότιες υπόρειες της Τζένας. Υπάγεται στο Δήμο Αλμωπίας και σύμφωνα με την απογραφή του 2011 έχει περίπου 300 κατοίκους.
Ο σχεδιασμός της εξόρμησης περιλάμβανε μια κυκλική διάσχιση στο βουνό, με αφετηρία και τερματισμό τη Νότια.

Ξεκινώντας από τα τελειώματα του οικισμού, θα ακολουθήσουμε έναν αδιάφορο χωματόδρομο με κατεύθυνση βορειοανατολική, ο οποίος μετά από 1.700 μέτρα περίπου θα μας βγάλει στην αφετηρία του μονοπατιού που διασχίζει το περιβόητο φαράγγι της Τζένας.

Εκεί θα μας υποδεχθεί μια ξύλινη ταμπέλα που σηματοδοτεί την έναρξη της πορείας μας στον άγνωστο και μυστηριώδη κόσμο του φαραγγιού που δροσίζεται από τα νερά του ρέματος Λάκκος.
Δημοσίευση σχολίου