pellain

Η μακροχρόνια χρήση δημοφιλών φαρμάκων για την καούρα αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του στομάχου


Η χρήση για ένα έτος και τρία χρόνια συσχετίστηκε με 1,5 και 2,4 φορές αύξηση στον κίνδυνο καρκίνου του στομάχου, αντίστοιχα.

Οι αναστολείς της αντλίας πρωτονίων (PPIs), μια δημοφιλής κατηγορία φαρμάκων για την καούρα, συνδέονται με τον καρκίνο του στομάχου, σύμφωνα με πρόσφατη ανασκόπηση.

Η ανασκόπηση υποδεικνύει ότι η παρατεταμένη χρήση PPIs -που υπερβαίνει τους τρεις μήνες- «συσχετίζεται σημαντικά με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου», ενώ η βραχυπρόθεσμη χρήση «φαίνεται να αποτελεί συγκριτικά χαμηλότερο κίνδυνο», έγραψαν οι συγγραφείς .

Οι PPI είναι ισχυρά φάρμακα που μειώνουν την οξύτητα του στομάχου. Λειτουργούν δεσμεύοντας μη αναστρέψιμα με αντλίες πρωτονίων—πρωτεΐνες στο στομάχι που απελευθερώνουν πρωτόνια, ένα συστατικό του οξέος του στομάχου. Αυτή η δράση εμποδίζει την έκκριση πρωτονίων.

Οι PPIs συνήθως συνταγογραφούνται για τη θεραπεία της παλινδρόμησης οξέος, η οποία συμβαίνει όταν το οξύ στο στομάχι αναστρέφει τον οισοφάγο, προκαλώντας καούρα. Χρησιμοποιούνται επίσης για τη θεραπεία της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης (GERD), μιας πιο χρόνιας μορφής παλινδρόμησης οξέος, καθώς και για γαστρικά έλκη και έλκη του εντέρου.

Παραδείγματα PPI περιλαμβάνουν φάρμακα χωρίς ιατρική συνταγή όπως η ομεπραζόλη (Prilosec), η εσομεπραζόλη (Nexium) και η λανσοπραζόλη (Prevacid). Ορισμένοι PPI απαιτούν συνταγές, όπως η ραβεπραζόλη (Aciphex), η παντοπραζόλη (Protonix) και η δεξλανσοπραζόλη (Dexilant).

Αυξημένος κίνδυνος καρκίνου στομάχου και πολύποδων

Οι συγγραφείς εξέτασαν αρκετές εργασίες που διερεύνησαν τη σχέση μεταξύ της χρήσης PPI και του κινδύνου καρκίνου, βρίσκοντας μια σχέση μεταξύ της χρήσης PPI και του καρκίνου του στομάχου και των πολυπόδων. Δεν εντοπίστηκαν άλλες σχέσεις με τον καρκίνο.

Μία από τις μελέτες που ανέφεραν αξιολόγησε δεδομένα από περίπου 2.400 αρχεία και διαπίστωσε ότι η μακροχρόνια χρήση για ένα έτος και τρία χρόνια συσχετίστηκε με 1,5 και 2,4 φορές αύξηση στον κίνδυνο καρκίνου του στομάχου, αντίστοιχα.
Άλλη έρευνα που ακολούθησε 3.271 ασθενείς στους οποίους χορηγήθηκαν PPI μετά από λοίμωξη από ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού διαπίστωσε ότι η μακροχρόνια χρήση PPI συσχετίστηκε με διπλάσια αύξηση του κινδύνου καρκίνου του στομάχου.
Ενώ μια μελέτη σε γυναίκες διαπίστωσε ότι η χρήση PPI συσχετίστηκε με μειωμένο κίνδυνο καρκίνου του μαστού, των ωοθηκών και του τραχήλου της μήτρας, οι συγγραφείς της ανασκόπησης προειδοποίησαν κατά της ταυτόχρονης χρήσης PPI στη θεραπεία του καρκίνου, επικαλούμενοι μελέτες που βρίσκουν χειρότερα αποτελέσματα και αυξημένο κίνδυνο θνησιμότητας.

Γιατί ο κίνδυνος;

Διάφοροι πιθανοί μηχανισμοί μπορεί να εξηγήσουν πώς οι PPI θα μπορούσαν να συμβάλουν στην ανάπτυξη καρκίνου.

Αυτά τα φάρμακα μπορεί να διαταράξουν την υγεία του μικροβιώματος του εντέρου αυξάνοντας το pH του περιεχομένου του στομάχου.

Αυτό «μπορεί δυνητικά να αλλάξει το μικροβίωμα του εντέρου, να μειώσει την ποικιλία και την αφθονία των ευεργετικών βακτηρίων και να οδηγήσει σε φλεγμονή του γαστρεντερικού συστήματος. Με τη σειρά του, αυτό θα μπορούσε να προωθήσει την υπερανάπτυξη επιβλαβών βακτηρίων που παράγουν καρκινογόνες ουσίες και αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου», έγραψαν οι συγγραφείς.

Οι PPIs μπορεί επίσης να οδηγήσουν σε υπεργαστριναιμία. Δεδομένου ότι αυξάνουν το pH του στομάχου, το στομάχι μπορεί να αυξήσει την παραγωγή γαστρίνης, ενός τύπου πρωτεΐνης στο στομάχι.

Ωστόσο, η γαστρίνη διεγείρει την ανάπτυξη και τη δραστηριότητα ορισμένων κυττάρων του στομάχου και όσο υψηλότερη είναι η συγκέντρωση της γαστρίνης, τόσο μεγαλύτερη είναι η δραστηριότητα και ο πολλαπλασιασμός των κυττάρων, αυξάνοντας τον κίνδυνο καρκίνου.

Εκτός από αυτούς τους προτεινόμενους μηχανισμούς, οι PPI έχουν επίσης ένα ευρύ φάσμα παρενεργειών. Το αυξημένο pH του οξέος του στομάχου μπορεί να οδηγήσει σε δυσπεψία, διατροφικές ανεπάρκειες, υπερανάπτυξη βακτηρίων και εντερικά προβλήματα. Συνδέεται επίσης με λοιμώξεις από βακτήρια όπως το Helicobacter pylori και το Clostridium difficile.

Οι λοιμώξεις από ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού μπορεί να προκαλέσουν επώδυνα έλκη στομάχου. Τα βακτήρια επιβιώνουν και πολλαπλασιάζονται σε pH μεταξύ 3,5 και 8. Ένα υγιές στομάχι έχει pH μεταξύ 1 και 2.

Οι λοιμώξεις από το Clostridium difficile συνήθως μεταδίδονται μέσω της τροφής. Ωστόσο, ο κίνδυνος λοιμώξεων μπορεί να αυξηθεί εάν το οξύ του στομάχου δεν είναι αρκετά όξινο για να σκοτώσει τα βακτήρια.

Σύμφωνα με την ανασκόπηση, η χρήση PPI σχετίζεται επίσης με αυξημένο κίνδυνο άνοιας, καταγμάτων, οστεοπόρωσης και ηπατικών και νεφρικών παθήσεων.

Εναλλακτικές λύσεις σε αναστολείς αντλίας πρωτονίων

Τα άτομα με γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση και δυσπεψία μπορούν να αντικαταστήσουν τους PPI με λιγότερο ισχυρές εναλλακτικές λύσεις, συμπεριλαμβανομένων των αντιόξινων και των αναστολέων H2, μόλις αντιμετωπιστούν καλύτερα τα υποκείμενα φυσιολογικά τους προβλήματα.

Ο Δρ Scott Rollins από το Integrative Medicine Center του Δυτικού Κολοράντο είπε στους The Epoch Times ότι, ενώ οι PPIs μπορούν να είναι εξαιρετικά αποτελεσματικοί στον έλεγχο ενός δυνητικά επικίνδυνου έλκους στομάχου σε αυτούς τους ασθενείς, μπορεί να έχουν σωρευτικές ανεπιθύμητες ενέργειες.

Σε σύγκριση με τα αντιόξινα και τους αναστολείς Η2, που χρησιμοποιούνται παραδοσιακά για την ανακούφιση της καούρας, οι PPI ενεργοποιούνται πιο αργά και διαρκούν πολύ περισσότερο.

Τα αντιόξινα αυξάνουν το pH του οξέος του στομάχου αμέσως μόλις εισέλθουν στο στομάχι και διαρκούν μόνο για περίπου μία ώρα. Οι αναστολείς H2 διαρκούν αρκετές ώρες, αλλά οι PPI μπορεί να χρειαστούν έως και 12 ώρες για να ενεργοποιηθούν και τα αποτελέσματά τους μπορεί να διαρκέσουν έως και τρεις ημέρες.

Συχνά συνιστάται επίσης στους ασθενείς να λαμβάνουν PPI καθημερινά και πολλοί τους παίρνουν για χρόνια. Αυτό μπορεί να προκαλέσει μακροπρόθεσμα προβλήματα, συμπεριλαμβανομένων των φλεγμονωδών προβλημάτων του εντέρου.

Ο Δρ. Rollins ανακάλυψε ότι πολλοί ασθενείς που παραπονιούνται για ΓΟΠΝ έχουν συχνά αδιευκρίνιστα φλεγμονώδη προβλήματα του εντέρου. Μόλις αντιμετωπιστούν αυτά τα προβλήματα με τη βελτίωση της διατροφής για έξι έως 12 εβδομάδες, τα συμπτώματα της ΓΟΠ τείνουν να υποχωρούν ή να βελτιώνονται σημαντικά, έτσι ώστε οι ασθενείς να χρειάζονται μόνο αντιόξινα.

Επεσήμανε επίσης ότι ενώ η καούρα αντιμετωπίζεται συχνά με τη μείωση του οξέος του στομάχου, αντιθετικά, μπορεί να εμφανιστεί λόγω ανεπαρκούς οξέος στομάχου, το οποίο μπορεί να συμβεί λόγω μεγάλης ηλικίας, προβλημάτων θυρεοειδούς και ενός τύπου αυτοάνοσης νόσου του στομάχου.

Ο Δρ Τζόναθαν Ράιτ, ο οποίος ειδικεύεται στις φυσικές θεραπείες, είπε σε ένα βίντεο στο YouTube ότι το "99 τοις εκατό" των ασθενών του που εμφανίζουν καούρα υποφέρουν από ανεπαρκές οξύ στομάχου και όχι υπερβολικό.

Μεταξύ του οισοφάγου και του στομάχου βρίσκεται ένας μυϊκός δακτύλιος γνωστός ως κάτω σφιγκτήρας. Αυτός ο σφιγκτήρας είναι το άνοιγμα του στομάχου και είναι υπεύθυνος για το κλείσιμό του για να αποτρέψει την αχώνευτη τροφή και το οξύ του στομάχου από την αντίστροφη ροή προς τον οισοφάγο.

Η καούρα εμφανίζεται όταν ο σφιγκτήρας δεν κλείνει σωστά. Το οξύ και η τροφή επιστρέφουν στον οισοφάγο, προκαλώντας πόνο και βλάβη.

Πολλά πράγματα μπορούν να προκαλέσουν δυσλειτουργία του σφιγκτήρα. Το ένα είναι ότι το pH του στομαχικού οξέος δεν είναι αρκετά χαμηλό. Επομένως, ενώ οι PPIs μπορεί να μειώσουν τα συμπτώματα, μπορεί στην πραγματικότητα να είναι αντιπαραγωγικοί.

Ως εκ τούτου, ο Δρ Ράιτ συνιστά στους ασθενείς των οποίων η καούρα προκαλείται από ανεπαρκές οξύ στομάχου να μπορούν να συμπληρώσουν υδροχλωρικό οξύ βεταΐνης (οξύ στομάχου) αφού ξεκινήσουν ένα γεύμα.

Άλλοι παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν τον σφιγκτήρα είναι το αλκοόλ, η καφεΐνη και το κάπνισμα. Το υπερβολικό βάρος μπορεί επίσης να ασκήσει μεγαλύτερη πίεση στο στομάχι, οδηγώντας σε παλινδρόμηση οξέος.

Η Marina Zhang είναι συγγραφέας υγείας για τους The Epoch Times, με έδρα τη Νέα Υόρκη. Καλύπτει κυρίως ιστορίες για τον COVID-19 και το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης και έχει πτυχίο στη βιοϊατρική από το Πανεπιστήμιο της Μελβούρνης. Επικοινωνήστε μαζί της στο marina.zhang@epochtimes.com.
ΠΗΓΗ:  theepochtime.com

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη