pellain

Καταστροφή ΤΟΥ ΣΗΜΕΡΑ: ΗΠΑ βομβαρδίζουν 3 πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν


Πρώιμο χτύπημα σε πολεμική σύγκρουση

Ουάσιγκτον / Τεχεράνη – 22 Ιουνίου 2025

Σε μια αιφνιδιαστική και υψηλής επικινδυνότητας στρατιωτική ενέργεια, οι Ηνωμένες Πολιτείες προχώρησαν σήμερα τα ξημερώματα σε στοχευμένους βομβαρδισμούς τριών βασικών εγκαταστάσεων του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος, σηματοδοτώντας ένα νέο και εξαιρετικά ανησυχητικό επεισόδιο στην ήδη τεταμένη κατάσταση στη Μέση Ανατολή.

Οι επιθέσεις είχαν ως στόχο τις υπόγειες και καλά οχυρωμένες εγκαταστάσεις του Fordow, του Natanz και του Isfahan, με χρήση βαρέων κατευθυνόμενων βομβών GBU-57 από βομβαρδιστικά stealth B-2 Spirit, καθώς και πυραύλων Tomahawk που εκτοξεύθηκαν από υποβρύχια των ΗΠΑ στην περιοχή του Περσικού Κόλπου.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες από το Πεντάγωνο, οι εγκαταστάσεις έχουν υποστεί εκτεταμένες ζημιές ή πλήρη καταστροφή, με τον Αμερικανό Πρόεδρο να δηλώνει ότι «το Ιράν δεν θα μπορέσει να ξαναχτίσει σύντομα» τις δυνατότητές του στο πεδίο του εμπλουτισμού ουρανίου.

Το Ιράν απαντά – Πυραυλικά πλήγματα στο Ισραήλ

Η Τεχεράνη, μέσω επίσημης ανακοίνωσης του Υπουργείου Άμυνας, επιβεβαίωσε την επίθεση και την έκταση των ζημιών, διαβεβαιώνοντας ωστόσο ότι το πυρηνικό πρόγραμμα «δεν θα σταματήσει ποτέ με βόμβες». Άμεση ήταν η απάντηση με πυραυλικά πλήγματα εναντίον ισραηλινών στρατιωτικών στόχων, τα οποία σύμφωνα με ισραηλινές πηγές προκάλεσαν ζημιές και αρκετούς τραυματισμούς στρατιωτών.

Η διεθνής κοινότητα σε συναγερμό

Η επίθεση έχει προκαλέσει διεθνή κατακραυγή και ανησυχία για γενικευμένη ανάφλεξη στην περιοχή. Η Ευρωπαϊκή Ένωση κάλεσε σε «αυτοσυγκράτηση και άμεσο τερματισμό των επιθετικών ενεργειών», ενώ ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ δήλωσε ότι «η ευρύτερη σταθερότητα απειλείται με κατάρρευση».

Ιδιαίτερα έντονες ήταν οι αντιδράσεις από την Αυστραλία, όπου μέλη της αντιπολίτευσης ζήτησαν να δοθούν εξηγήσεις για το κατά πόσο χρησιμοποιήθηκε η βάση Pine Gap στον εντοπισμό των ιρανικών στόχων, γεγονός που εφόσον επιβεβαιωθεί, ενδέχεται να έχει πολιτικό και νομικό κόστος.

ΗΠΑ: Πολιτική και στρατιωτική διαχείριση της κρίσης

Η Ουάσιγκτον υπερασπίστηκε την επίθεση ως προληπτικό πλήγμα με σκοπό να αποτραπεί η «αμετάκλητη απόκτηση πυρηνικών όπλων από το Ιράν». Πηγές του Λευκού Οίκου διαρρέουν ότι υπήρξαν πληροφορίες για επικείμενη ολοκλήρωση εμπλουτισμένου ουρανίου επιπέδου οπλικού δυναμικού, κάτι που θεωρήθηκε «κόκκινη γραμμή».

Στο εσωτερικό των ΗΠΑ, το πολιτικό κλίμα είναι εκρηκτικό. Οι Ρεπουμπλικάνοι χαιρετίζουν την επίθεση ως «ιστορική αποφασιστικότητα», ενώ οι Δημοκρατικοί κάνουν λόγο για «αντισυνταγματική χρήση στρατιωτικής ισχύος χωρίς έγκριση του Κογκρέσου».

Έναρξη περιφερειακής σύγκρουσης;

Οι στρατιωτικές εξελίξεις ενδέχεται να οδηγήσουν σε ευρύτερη πολεμική σύρραξη. Ήδη ομάδες προσκείμενες στο Ιράν στο Λίβανο, τη Συρία και την Υεμένη έχουν τεθεί σε ετοιμότητα, ενώ το Ισραήλ ανεβάζει τον βαθμό συναγερμού, καλώντας εφέδρους και ενισχύοντας την αεράμυνα του Τελ Αβίβ και των νότιων περιοχών.

Ταυτόχρονα, ανεβαίνει η τιμή του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές, με επενδυτές να προεξοφλούν διατάραξη της ναυσιπλοΐας στα Στενά του Ορμούζ.

Συμπερασματικά, η επίθεση των ΗΠΑ σε τρεις από τις πιο ευαίσθητες στρατηγικά εγκαταστάσεις του Ιράν αναμένεται να αναδιαμορφώσει τις ισορροπίες στη Μέση Ανατολή, φέρνοντας ξανά στο προσκήνιο τον κίνδυνο ενός πολέμου μεγάλης κλίμακας με παγκόσμιες επιπτώσεις.

Οι επόμενες ώρες και ημέρες θα είναι κρίσιμες, καθώς οι δυνάμεις της περιοχής επαναπροσδιορίζουν τις κινήσεις τους και η διεθνής κοινότητα αναζητά δρόμους αποκλιμάκωσης.


Θεόδωρος Χαρανίδης

pellain.com

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη